среда, 3. август 2011.

Dusko Gojkovic - Adio Easy Listening Music






NASLOV               Dusko Gojkovic - Adio Easy Listening Music


ETIKETA               1983,PGP RTB, 2121026

MUZICARI

Dusko Gojkovic (tp), Kosta Popovic (p), Zvonimir Skerl (p,arr), Slobodan Markovic (keyb), Zoran Jovanovic (g), Misa Blam (b), Lazar Tosic (d), Luka Boskovic (perc), Vojislav Simic (cond,arr), Franjo Jenc, Predrag Ivanovic (arr)

NUMERE 


1. Adio (Darko Kraljic)  2'49 
2. Jesenja Elegija (Zarko Petrovic)  3'43 
3. Brazilijana (Dusko Gojkovic)  2'25 
4. Volim Te (Ilija Genic)  3'20 
5. U Znaku Vage (Dusko Gojkovic)  3'42 
6. Devojko Mala (Darko Kraljic)  2'37  
7. Mala Prica (Milan Kotlic)  3'05 
8. Vals Za Andreu (Vojislav Simic)  2'05 
9. Oprosti, Volim Te (Drago Diklic)  3'31 
10. Nemir U Snu (Darko Kraljic)  2'50 
11. April U Beogradu (Kornelije Kovac)  3'48 
12. Pod Sjajem Zvezda (Predrag Ivanovic)  2'50

INFO

Duško Gojković je kompozitor i trubač rođen  1931. godine u Jajcu. Od 1948. do 1953. studirao je na Muzičkoj akademiji u Beogradu.
Kao mladić svirao je u nekoliko džez i diksi bendova. Sa osamnaest godina pridružio se Big Bendu Radio Beograda. Nakon pet godina napustio je bend, izrastavši u karakterističnog solistu i odličnog big bend svirača.
  
Gojković potom odlazi u Nemačku gde brzo postaje sastavni deo džez scene u usponu. Prvu ploču snimio je 1956. godine, kao član All Stars benda iz Frankfurta. Nakon kratkog zadržavanja u Minhenskom Big bendu Maxa Gregera, Duško provodi četiri i po godine u vodećem evropskom džez orkestru Kurta Edelhagena. Kao solo trubač big benda Duško je nastupao sa imenima poput Stana Getza i Cheta Bakera.
Dobio je ponudu 1958. godine da svira u Newport International Youth Bandu na džez festivalu u Newportu. Ostali članovi benda bili su Albert Mangelsdorff, Ronnie Ross, George Grunz i Gabor Szabo. Nakon nastupa u Newportu, Duškova truba postala je veoma popularna širom Evrope.
Na Berklee School of Music 1961. godine ponuđena mu je stipendija za studije komponovanja u Bostonu, kod Herba Pomeroya. Radujući se mogućnosti da piše vlastite aranžmane za svoju veliku ljubav, big bend, Duško se temeljno koncentrisao na studije, odbijajući usput ponude Counta Basiea, Stana Kentona i Benna Goodmana da se pridruži njihovim bendovima. Na Berklee-u snimao je sa Berklee School Quintetom, orkestrom i svojim kolegama Garyem Burtonom, Mikeom Gibbsom, Sadom Watanabeom, Steveom Marcusom, Mikeom Nockom i Daveom Youngom.
Nakon studija dobio je poziv da se priključi bendu Maynarda Fergusona sa kojim je nastupao do raspada benda 1964. Karijeru nastavlja u Kenny Clarke-Francy Boland  big bendu. U Minhenu je 1968. osnovao svoj big bend koji je nastupao do 1976.
Tokom svoje karijere Duško Gojković je nastupao sa velikanima kao što su Miles Davis, Dizzy Gillespie, Gerry Mulligan, Sonny Rollins, Duke Jordan, Slide Hampton. Objavio je preko 160 albuma.

1 коментар: