уторак, 30. август 2011.

Petar Ugrin - Samo Muzika



NASLOV                   Petar Ugrin - Samo Muzika

SNIMANO                 1979 in studio 14 RTV Ljubljana
                                 Produced by Joze Privsek.

ETIKETA                    02. June,1979. RTV LJubljana  LD 0479

MUZICARI

Petar Ugrin - trumpet, flugelhorn, el.violin, tamburin, bels, cabassa, vocal; Jernej Podboj - saxes, clarinet; Silvo Stingl - piano, keyboards; Slobodan Markovic - keyboards; Milan Ferlez - electric guitar; Karel Novak - bass; Ratko Divjak - drums; Braco Doblekar - kongas; Pavel Grašic, Marko Misjak - trombones; Aleš Strajner - slide guitar; Joze Pogacnik - flute; Bozo Rogelja - oboa; Marko Lednik - clarinet; Zoran Komac - bass clarinet; Oto Pestner - background vocal; Joze Privšek - arrangement, conducter

NUMERE

Strana A:
1. Nekje na robu (J.Privsek) 6:35
2. Emina (traditional) 6:52
3. Pejsaz (J.Privsek) 6:10    
Strana B:
1. Vrelo kamenje (J.Privsek) 6:06
2. Bezeho (J.Privsek) 4:23
3. Silhueta nekdanjosti (J.Privsek) 3:55
4. Samo muzika (J.Privsek-A.Dedic) 4:58

INFO

Iako najpoznatiji kao jedan od vrhunskih solista jazza Slovenije, gdje je ostvario najveći dio bogate i uspješne karijere, Pero Ugrin rođeni je Zagrepčanin. Kao dječak odlazi u Rijeku, gdje će steći temeljnu opću naobrazbu i na odjelu za violinu završiti Srednju glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova. Iako će mu taj instrument ostati uvijek pritajena ljubav, nadaren za glazbu, kakav je bio, svladava i sviranje trube — instrument s kojim će u Rijeci debitirati u septetu Josipa Pepija Forenbachera. Odlazi potom na studij violine u Ljubljanu, gdje će taj instrument, a poslije i trubu, diplomirati na ljubljanskoj Akademiji za glasbo.

U slovenskom se jazzu Pero Ugrin kao član trubačke sekcije i solist pojavljuje sredinom šezdesetih godina u smanjenu big bandu Janeza Gregorca, nastupajući na međunarodnim festivalima jazza na Bledu. Razvivši se ubrzo u jednog od najboljih i najinventivnijih trubača u Sloveniji, Ugrina u redove svojih ansambala pozivaju mnogi leaderi, te tako bilježimo njegova sudjelovanja u ljubljanskom Akademskom jazz-orkestru te u big bandu zagrebačkog bubnjara Silvija Glojnarića Big Brass Band. Redoviti nastupi na bledskim, a poslije i ljubljanskim međunarodnim festivalima jazza, dovode ga u doticaj s mnogim istaknutim imenima svjetskoga jazza poput Teda Cursona i Lea Wrighta, s kojima svira na jam-sessionima, a 1966. već je dobitnik medalje u finalu natječaja za mlade jazz-trubače Beču. Godine 1972. postaje stalnim članom trubačke sekcije Plesnog orkestra Radiotelevizije Ljubljana, kojem ostaje vjeran sve do smrti.

S tim korpusom, koji će poslije prerasti u Big band Radiotelevizije Slovenija, nastupit će na svim festivalima jazza u Ljubljani, a pojavom rock-jazza Ugrin će na tim festivalima svirati elektrificiranu violinu i trubu i u fuzijskim sastavima Mladi Levi i Pop Jazz Ljubljana. Bio je član međunarodnog Big banda EBU-a u Prizu te kvinteta JRT-a na međunarodnom festivalu jazza u finskom Poriju. Svirao je u sastavu Trumpets & Rhythm Unit, a kao cooleadera susrećemo ga poslije i u malim grupama Ljubljanska jazz-selekcija, Ugrin-Divjak kvintet, Grašič-Ugrin kvintet, te kao vođa Kvinteta Petra Ugrina. Gostovao je u Sjedinjenim Državama, Njemačkoj, Austriji, Francuskoj i Nizozemskoj, a osobito je bio zapažen kvintet limenih puhača Jazz Brass u kojem je s Lojzom Krajnčanom bio ključni član. Velik će uspjeh kao solist požnjeti 1999, nastupivši kao solist na koncertu u Švicarskoj, održanu u povodu stote obljetnice smrti Dukea Ellingtona.


1 коментар: